Begeleid- en beschermd wonen Wmo/Wlz

Nieuwe Start Woonzorg biedt zorg op diverse locaties in en rondom Eindhoven. Onze kleinschalige zorglocaties bestaan uit woonhuizen en studio’s/appartementen in gezonde woonwijken, om een zo optimaal mogelijke situatie te creëren en de juiste ontwikkeling te stimuleren. Binnenshuis wordt gezorgd voor structuur, regelmaat, nabijheid en veiligheid. Wij begeleiden de bewoners bij het plannen en organiseren van taken en activiteiten en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Wij ondersteunen de bewoners om hun zelfstandigheid te vergroten en hun doelen te bereiken.

De mate waarin de bewoners begeleiding ontvangen hangt af van de gestelde indicatie, hulpvraag en eigen behoefte. Samen met de persoonlijk begeleider wordt een zorgplan opgesteld waarin de doelen van de bewoner centraal staan. Het creëren en behouden van eigen regie vinden wij hierin erg belangrijk.

De begeleiding is gericht op het bevorderen of behouden van de zelfredzaamheid en integratie in de samenleving. Wanneer de bewoner er aan toe is, bestaat de mogelijkheid door te groeien naar volledige zelfstandig wonen met (intensieve) ambulante ondersteuning. Tevens is het eventueel mogelijk door te groeien naar Door!.

Wij hebben een overeenkomst met de Gemeente Eindhoven waardoor de zorg voor de gehele regio Eindhoven vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt vergoed.

Per 1 mei 2020 hebben wij een overeenkomst met het CZ zorgkantoor binnen de Wet Landurige Zorg (Wlz). Begeleid- en beschermdwonen kan bij ons alleen met een Wmo of Wlz in Zorg in natura. Beschik je zelf over een woning en wil je graag zorg ontvangen? Dan heb je tevens de keuze om jouw zorg uit het Persoons gebonden budget (Pgb) te vergoeden.

Ambulante begeleiding

Naast woonbegeleiding, ondersteunen wij mensen die zelfstandig wonen en daarbij hulp en begeleiding op bepaalde gebieden nodig hebben. Onze medewerkers verzorgen een vastgesteld aantal uren ondersteuning, afhankelijk van de indicatie en behoefte, op locatie.

Wij leveren individuele begeleiding (Zorg op afstand, Persoonlijke verzorging, Dagbesteding, begeleiding en gespecialiseerde begeleiding) in Eindhoven, Eersel, Bergeijk, Veldhoven, Geldrop & Mierlo, Hapert, Valkenswaard. Deze zorg is vanuit de Wmo en Wlz.

Behandeling

Nieuwe Start Woonzorg biedt haar cliënten naast begeleiding tevens behandeling. Deze behandeling zetten wij in volgens onze visie waarbij maatwerk en persoonlijke aanpak centraal staan. Wij kijken naar de vraag achter het gedrag en onze behandelaren staan naast onze cliënten. Wij hebben voor onze bewoners geen wachttijd en kunnen behandeling direct starten. Onze behandelaren en begeleiders werken nauw samen waardoor de lijnen kort zijn en onze bewoners zich veilig en gehoord voelen.

Wij bieden op dit moment alleen behandeling voor onze cliënten met een WLZ indicatie.

Woonhuizen

In de Achtste Barrier en Winkelcentrum Woensel hebben wij drie woonhuizen. In deze woningen wonen de bewoners met maximaal drie en delen ze de woonkamer, badkamer, keuken en tuin. Iedere bewoner heeft een eigen ruime slaapkamer. De kamers zijn ongeveer 15/20m2 en worden gestoffeerd of gemeubileerd opgeleverd. De woningen staan in prima wijken, dichtbij winkels en het openbaar vervoer.

Regelmatig stromen bewoners door naar fase 2 studio’s/appartementen en komen er kamers in dit woonhuis vrij.

De bewoners in dit woonhuis zijn redelijk op zichzelf en hebben een drukke dag invulling. Door de weeks worden dagelijks woonbegeleidingsdiensten georganiseerd waarin samen met begeleiding kan worden gekookt en gegeten. Daarnaast ontvangen de bewoners meerdere keren per week individuele begeleiding afgestemd op de persoonlijke vraagstukken.

Het is vanuit deze woning mogelijk op termijn door te groeien naar een van onze studio’s of appartementen en eventueel naar een zelfstandige woning van Door!.

Studio/appartementen in Eindhoven

In Eindhoven hebben wij meerdere appartementen die verspreid liggen in de volgende wijken: Winkelcentrum Woensel, Centrum, Stratum en Tongelre. De studio’s en appartementen zijn prettige, schone en verzorgde woonomgevingen met eigen badkamer, keuken, woonkamer en slaapkamer.

In verband met de uitstroom van onze bewoners naar zelfstandigheid komen er geregeld studio’s en appartementen beschikbaar.

Woonboerderij Westerhoven

Op de woonboerderij wonen 16 bewoners en is er sprake van 24-uurs zorg. Dit wil zeggen dat er ook in de nacht begeleiding aanwezig is in de vorm van een slaapdienst. Op de woonboerderij zijn drie kamers in het woonhuis en daarnaast zelfstandige appartementen en studio’s.

Het is mogelijk om op termijn door te stromen naar een van de andere studio’s of appartementen op de woonboerderij of in Eindhoven.

Heb je interesse in één van de woningen dan kun je jou aanmelden via onze contactpagina of kun je contact opnemen met Eline van der Wijngaart via 040-7508365 of stuur een email naar aanmelding@nieuwestartwoonzorg.nl.

Cliënten aan het woord

Chenna:

Mijn naam is Chenna. Ik heb al op meerdere woongroepen gewoond en moet toegeven dat deze woongroep me het beste bevalt.
Natuurlijk heb ik ook ervaringen gehad hier. Ik woonde eerst met 2 andere meiden samen, dus je moet hier wel echt open staan voor verandering in je leven en samenwerking anders kom je er niet. Je moet dus met veel rekening houden. Mij is dit niet altijd heel leuk bevallen aangezien je natuurlijk in een huis zit met 2 hele verschillende mensen die allemaal andere verwachtingen hebben maar soms kan het ook juist heel leuk en gezellig zijn.
Ik ben heel erg op mezelf doe graag dingen alleen zodat ik weer tot mezelf kan komen daarom doe ik ook heel hard me best om een appartement voor mezelf te krijgen. Vanaf juni dit jaar ga ik op mezelf wonen bij Nieuwe Start Woonzorg.
Dus voor ieder wat wils en dat is wat ik bedoel waar een wil is is een weg en heb je allemaal zelf in de hand zolang je je best doet kun je alles bereiken.

Emeliet de bazin van nieuwe start is een vrouw met een hart van goud en heeft het beste voor met alle jongeren en bekijkt deze dan ook per persoon wat ze nodig hebben en wat echt past bij de persoon. Je krijgt een persoonlijke begeleider die samen met jou gaat kijken wat je wensen zijn en wat je allemaal kan doen om die wensen waar te maken. Er zijn woningen van 3 personen 3 meisjes of 3 jongens. De jongens en meisjes worden niet samen geplaatst die zijn apart. En dan heb je nog de appartementen voor jezelf dat je dus alleen woont.
En als u nog meer vragen heeft kunt u altijd contact op nemen met nieuwe start woonzorg.
Groetjes chenna bewoonsters van nieuwe start woonzorg.

Jan Willem:

Hoi,
Ik ben JW, 26 jaar en ik woon begeleid bij Nieuwe Start Woonzorg. Ik woon zelfstandig in een appartement waar ik de begeleiding krijg die ik nodig heb. Voordat ik bij Nieuwe Start Woonzorg kwam heb ik al 3 jaar bij een andere zorginstelling gewoond, ik moet helaas zeggen dat dit 3 verspilde jaren waren. Bij Nieuwe Start kreeg ik meteen de zorg die ik nodig had.
Wanneer je zo’n traject als dit aangaat moet er een zorgplan worden gemaakt. Hierin staat onder andere: waar sta je op dit moment, waar wil je naar toe en welke stappen moeten daarvoor worden gemaakt? In de tijd dat ik hier woon heb ik veel stappen vooruit gemaakt en zijn bepaalde doelen waar ik naar toe aan het werken ben behaald.
Onlangs ben ik lid geworden van de cliëntenraad binnen Nieuwe Start Woonzorg. Samen met twee andere jongeren vertegenwoordig ik in feite alle cliënten binnen Nieuwe Start. Begeleiders zijn vaak persoonsgericht aan het werk en wij als cliënten kunnen naar het grotere geheel kijken en hier advies over geven aan de directie.
Ik hoop dat ik zo een beeld heb kunnen geven over mijn ervaring van het wonen bij Nieuwe Start Woonzorg!

Heleen:

k ben Heleen, 21 jaar en ik woon sinds november 2015 bij Nieuwe Start Woonzorg.

Ik woonde samen met 2 andere meiden in 1 huis. We hadden alle 3 een eigen slaapkamer en hebben allemaal eigen taakjes in het huishouden. We kregen hulp met allerlei dingen; koken, boodschappen doen, financiën, werk, dagbesteding. Naast deze dingen is er ook wel eens tijd om samen iets leuks te doen….naar de stad ofzo. Iedereen heeft een eigen persoonlijk begeleider. Naast de momenten die ik aan begeleiding heb met mijn persoonlijk begeleider hebben we begeleiders die een woonbegeleidingsdienst komt draaien. We eten dan gezamenlijk en wanneer iedereen er is, is het erg gezellig.

Sinds vorig jaar november woon ik op mezelf in een appartement van Nieuwe Start Woonzorg.

Ik ben erg blij dat Nieuwe Start Woonzorg ook een bereikbaarheidsdienst heeft, zodat je altijd terug kunt vallen als er een noodgeval is. Dat geeft een prettig gevoel. Ook komt er 1x per 2 weken een begeleider kijken in het weekend of alles ok is, maar hoef je niet voor thuis te blijven natuurlijk. Ook al woon ik begeleid, ik mag gewoon bezoek en logees ontvangen. We moeten dit wel overleggen en melden. Het is zeker niet gesloten!

Nieuwe Start Woonzorg heeft een leuk team en zijn allemaal erg aardig. Iedereen heeft een luisterend oor en heeft aandacht voor je. Ik heb het erg naar mijn zin en ik leer veel!

Anoniem:

Ik ben 21 jaar en woon sinds januari 2016 bij NSW.
Ik ervaar de periode bij NSW echt als een nieuwe start in mijn leven. Toen ik me aanmeldde bij NSW had ik nogal wat eisen waaraan mij toekomstige woning moest voldoen. Zo wilde ik niet met anderen in één huis wonen en ook nog graag zo dicht mogelijk bij het centrum. Verder was het heel belangrijk voor mij dat ik niet in mijn oude leefomgeving terecht zou komen, omdat ik daar geen fijne herinneringen aan heb. NSW heeft hier supergoed rekening mee gehouden!
Ik woon nu zelfstandig in een appartement wat aan al mijn wensen voldoet!! Ik heb twee vaste begeleiders waar ik een fijne klik mee heb. Ik heb het idee dat er goed is gekeken welke begeleiders bij mij passen. Tot nu toe voel ik me prima ondersteund en in mijn waarde gelaten en kan ik met al mijn vragen en verhalen bij hun terecht.
Toen ik hier net woonde kreeg ik bijna iedere dag begeleiding, dit had ik toen ook echt nodig. Nu gaat het een stuk beter met me en zie ik de begeleiding minder. Ik weet echter dat ze er zijn wanneer ik hun nodig heb en dat de begeleiding ook weer omhoog kan als ik daar behoefte aan heb.
In overleg is er veel mogelijk. Zo wilde ik heel graag een kat, mede om me minder eenzaam te voelen. Hiervoor woonde ik bij een grote instelling en daar was dit niet toegestaan, maar nu heb ik sinds een paar maanden een super lieve kat waar ik heel blij mee ben. Het is echt heel fijn dat er steeds individueel gekeken wordt wat de wensen zijn en wat er mogelijk is!
Ik ben blij dat ik hier terecht ben gekomen!

Wlz

Voor mensen met een Wlz indicatie hebben wij geen wachtlijst om ambulante zorg te starten. Voor mensen met een Wlz indicatie die graag binnen bij ons komen wonen, hebben wij een wachtlijst van ca. 6 maanden.

Lees hier meer over onze wachtlijst.

Wmo

Wij hebben momenteel een wachtlijst van ca. 6 maanden voor cliënten met een Wmo indicatie.

Wilt u meer van onze organisatie of werkwijze weten? Dan kunt u contact opnemen met onze intaker Eline van der Wijngaart via aanmelding@nieuwestartwoonzorg.nl of 040 750 83 65. Wij helpen u graag verder.